HVALSAFARI
VÅRE HVALER
Der er over 85 hvalarter i verden. Disse er delt inn i to grupper: tannhvaler (Odontocetes) og bardehvaler (Mysticetes). Mens tannhvaler har tenner som de fanger og holder byttet sitt med, har bardehvaler keratinplater i munnen – barder – som fungerer som filtre for å fange små fisk og krepsdyr. Bardehvaler er den minste gruppen, med bare 14 arter, inkludert den ikoniske knølhvalen. Tannhvalene inkluderer delfiner, niser og spermhvalen!
Artist: Ester van Hulsten
SPERMHVALEN
Spermhvalen er den største av tannhvalene og vår hovedattraksjon! I motsetning til andre hvaler, er blåsehullet (neseboret) plassert foran til venstre på hodet. Dette gjør at blåsten blir relativt lav og vinklet mot venstre, slik at vi lett gjenkjenner den på havet – også på store avstander.
Hodet utgjør ca en tredjedel av hele kroppslengden og kan bli over 5 meter langt! Den har en massiv nese som er utviklet til å produsere den høyeste lyden i dyreriket, og den største hjernen – med en vekt på hele 9 kg!
Spermhvalen er født i sydlige strøk og varmere vann. Hannene migrerer mot polare vann når de er ca 10 år. De kan ses her hele året.
ORCA – SPEKKHOGGER
Spekkhoggeren er en tannhval. De er veldig sosiale og lekne dyr, og kan ofte sees i samspill med hverandre. Vi ser dem vanligvis i grupper på rundt 10 individer, men spesielt om vinteren kan man se store grupper med dusinvis av individer.
De er de største av delfinene. De er fastboende i norske farvann, og blir født, formerer seg og tilbringer hele livet i våre farvann.
KNØLHVAL
Knølhvalen er den mest ikoniske av bardehvalene og en av de enkleste å identifisere på grunn av dens lange brystfinne (en tredjedel av kroppslengden), pukkelen på ryggen og de vortelignende utvekstene på over- og underkjeven. De er kjent for sin luftakrobatikk, og det er vanlig å se dem bryte ut av vannet, eller at de slår i vannet med finnen og sporen.
Sangen deres er hørbar hele 32 km unna, og hver sang kan vare opptil 20 minutter. Knølhvalen kan observeres hele året, men med størst sannsynlighet i vintersesongen.
GRINDHVAL
Grindhvalen er tannhval, veldig sosial og lever i store grupper. Det er to identifiserte grindhvalarter i verden; langfinnet og kortfinnet grindhval. Kun langfinnet kan sees utenfor Andøya, og de lever her hele livet i våre farvann.
De observeres hele året. Vi ser dem i grupper på 15 til 40 dyr. De stikker ofte hodet opp av vannet – «spyhopping», og kommer gjerne nysgjerrige bort til båtene. I sommer-månedene er det mulig å se små babyer!
FINNHVAL
Finnhvalen er en bardehval og den nest største av alle hvaler etter blåhvalen, både i lengde og vekt. De finnes spesielt langs kontinentalsokkelen i Nord-Norge og opp til Svalbard. I løpet av sommeren passerer de våre farvann og vi kan se dem i relativt høye hastigheter (opp til 47 km/t). Blåstet deres er høyt (mellom 4 og 6 meter), smalt og søyleformet, noe som gjør at det kan sees på store avstander.
En voksen finnhval kan ha nok vann i munnen til å fylle et svømmebasseng på 11 m x 4 m! De kan leve opptil 130 år!
VÅGEHVAL
Vågehvalen er den nest minste og mest tallrike av bardehvalene. Den kan skilles fra andre arter fordi de har et hvitt bånd på begge brystfinnene.
De fleste observasjoner av vågehval skjer i løpet av sommermånedene.
RISSO’S DELFIN
En av de enkleste artene å identifisere pga de hvite arrene som akkumuleres med årene. Dette gir dem et unikt utseende. De sees ofte i grupper av begge kjønn som varierer i antall fra 10 til 30 individer.
Ryggfinnen deres er proporsjonalt større enn hos andre delfinarter, og derfor forveksles de noen ganger med spekkhoggere på avstand. De har blitt sett utenfor Andøy nesten hvert år siden 2017.
ATLANTISK HVITSIDET DELFIN – HVITKJEVING
Atlantisk hvitsidede delfiner er vakkert mønstret med en smal, hvit flekk på emnene som løper bakover fra under ryggfinne til halefinn og over i en gulbrun flamme over en tynn mørk stripe.
De ses om sommeren her. De er veldig aktiv og det er vanlig å se dem utøve luftakrobatikk hvor de hoppe helt opp av vannet og samhandle med hverandre med mye kroppskontakt.
KVITNOS
Det mest karakteristiske på denne arten er kort hvitt nebb. De er robuste og har en svar og hvit farge. De beveger seg raskt og vi ser de kort når de passerer, men det kan observeres noe luftakrobatikk. De fleste observasjoner av dem er om sommeren.
Kvitnos er observert i å trakassere andre hvaler for å få dem til å svømme raskere slik at de skaper et kjølevann for delfinene å svømme i!
NISE
Nise er den minste hvalen som finnes i norske farvann. Hodet er avrundet uten nebb og ryggfinnen er trekantet, noe som gjør dem lette å identifisere.
Nisen kan ses året rundt her. De kommer til overflaten for å puste 2-3 ganger og forsvinner raskt under vann i noen minutter. De er sjenerte og er ikke lett å få øye på dem. Vanligvis sett alene eller i små grupper.