VELG MELLOM STOR ELLER LITEN BÅT
Hvalsafari MED STOR BÅT
Bli med oss ut med M/S Reine, en tidligere selskute – ut på en hvalsafari fra Andenes som gir deg minner for livet. Inkludert i billetten, er et besøk i vår nye utstilling.
Turene varer mellom 2-4 timer.
Hvalsafari MED rib
I vår RIB-båter kommer du tett på hvalene. Vi tar maks 12 gjester per båt, og turens varighet er ca. 1.5 – 2.5 timer. Målet er at vi har mest mulig tid sammen med hvalene på hver tur. Bestill tur i dag!
SPEKTAKULÆR VINTER OPPLEVELSE!
HVALSAFARI VINTER I SKJERVØY MED MS REINE
Vintersildesildesesongen i Skjervøy, Troms, er en unik event hvor spekkhoggere, knølhval, finnhval og spermhval spiser side og side. Opplev hvalene på nært hold mens de følger silda. Vi tilbyr hvalsafari vinterstid fra november til slutten av januar i Skjervøy. Våre gjester får varme dresser og vi serverer suppe etter turen. Vi tilbyr også en pakke med buss fra Tromsø og hvalsafari.
BLI MED PÅ
HVALSAFARI!
EN UNIK OPPLEVELSE HELE ÅRET
Vi kombinerer opplevelser med læring og forskning. Dette er et innovativt og unikt konsept som har vakt nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Inkludert i billetten kan du besøke vår helt nye hvalutstilling. Her kan du blant annet se tre store hvalskjeletter. Vi har i tillegg regelmessige forelesninger i hvalsenteret om forskningen som gjøres. Disse er hver dag klokken 17:00. Unntaket er når forskerne har ukessamling. Spør oss gjerne på forhånd dersom du er interessert i våre foredrag.
om bord & på havet
Rett før og etter ombordstigning vil du motta praktisk informasjon om båten, om hvalsafarituren og spesielt sikkerhetstiltakene ombord. Informasjonen vil bli gitt på flere språk, avhengig av nasjonaliteten til passasjerene om bord. Det er vanligvis litt mer vind og kaldere ute på havet, så sørg for å ta med varme klær på turen, også om sommeren.
varighet
Turen med MS Reine tar mellom 3-5 timer, med RIB 2-3 timer, alt etter værforhold og hvor hvalen befinner seg. Vi anbefaler at du planlegger å bruke hele dagen på hvalsafari, for å ta hensyn til eventuelle forsinkelser pga. vær m.m.
FAKTORER SOM kan påvirke
HVALSAFARI-TUREN
SJØFORHOLDENE
Den viktigste værfaktoren er vinden og dermed også de tilhørende sjøforholdene. Hvis det blåser for mye, gjør bølgene det vanskelig å oppdage hvalblåst, lytte etter spermhvalklikk på hydrofonene og holde normal hastighet under seilasen. Alle disse faktorene kan bidra til å gjøre en tur lengre enn forventet.
VÆRFORHOLDENE
Andre værforhold er ikke så kritiske for å finne hval, med mindre vi får veldig tett tåke. Tåke gjør det vanskelig å få øye på hvalene på overflaten og kan gjøre turene lengre. Men med bruk av hydrofoner trenger vi bare noen hundre meters sikt for å finne hval.
DISTANSE FRA LAND
Jo lenger fra land hvalene blir funnet, desto lengre tid kan turen ta, rett og slett på grunn av lengre transittider. Og når vi kommer lenger fra land øker vanndypet, og spermhvalene får da lengre dykketider. Dette er også med på å gjøre turen lengre.
FÅ HVALER I OMRÅDET
Hvis vi har få hvaler i området, kan det ta lengre tid å finne dem og turen kan av den grunn bli lengre enn forventet
FØR ELLER ETTER TUREN – FRA JULI 2024
HVAL-UTSTILLING
NY UTSTILLING SOMMEREN 2024
Vi har helt ny utstilling i kjelleren i Hvalsenteret og i ett av de tilknyttede bygningene til senteret. Du kan besøke utstillingen på egenhand eller bestille en guidet omvisning. Mange av guidene våre er hvalforskere eller studerer for å bli det. De behersker flere språk og vil introdusere deg til hvaluniverset. Utstillingen er fordelt i fire tematiserte rom:
SKJELETT-ROMMET: Dette rommet omhandler sjøpattedyrets anatomi, og vi har komplette skjeletter av tre forskjellige arter.
OVERSIKT OG BRIEFING-ROMMET: Vi posisjonerer oss på kartet og ser på de unike geografiske omgivelsene som gjør denne øya til et så attraktivt sted for liv i havet.
DYPHAVET: Dette rommet er dedikert til livet i dyphavet og tilpasningene som utvikles og blomstrer i mørket.
OPPLYSNINGS-ROMMET: Vi utforsker de forskjellige hvalene gjennom fysiske gjenstander, fakta og bilder. Hva kan vi lære av disse flotte dyrene? Du får et innblikk i den pågående forskningen på hvalene på yttersida av Andøya i Vesterålen.
BLI KJENT MED VÅR
MILJØPOLITIKK
RETNINGSLINJER FOR HVALSAFARI
I vår forpliktelse med å tilby en ansvarlig og bærekraftig hvalsafariaktivitet, følger vi frivillig retningslinjene utviklet av WDC (Whale and Dolphin Conservation), IWC (International Whaling Commission). Som det mest erfarne hvalsafariselskapet i området har vi også utviklet våre egne etiske retningslinjer som kapteinene våre skal følge når de er i nærheten av hvalene.
LÆR OM VÅR
BÆREKRAFTIGE HVALSAFARI
ERFARENT MANNSKAP
Våre kapteiner har mange års erfaring med å evaluere hvalenes oppførsel og manøvrere båtene for å minimere forstyrrelser hos dyrene.
REDUSERER STØYFORURENSNINGEN
Vi reduserer støyforurensning og annen forstyrrelse ved å bruke hydrofoner (undervannsmikrofoner) for å lokalisere hvalene før de kommer til overflaten. I tillegg har vi utstyrt fartøyene våre med bedre, mer stillegående propeller for å redusere støyen ytterligere.
REDUSERE LUFT- OG SJØFORURENSNING
Ved å bruke hydrofoner reduserer vi forurensning til luft og sjø, siden vi kan følge hvalen og posisjonere båten før den kommer til overflaten. Dette reduserer behovet for bruk av motorkraft, og resultatet er redusert eksosutslipp. Vi har også en politikk om å ikke kjøre båtene våre i full fart. Dette reduserer også drivstofforbruk og eksosutslipp.
ANSVARLIG OPPFØRSEL
Det er viktig for oss å opptre ansvarlig overfor hvalene og det marine miljøet. Dette er en pågående prosess der vi jevnlig evaluerer tiltak for å gjøre vår virksomhet enda mer miljøvennlig.
MILJØSERTIFISERING
Vi arbeider med å implementere internasjonale retningslinjer for miljøsertifisering, og har som mål å være sertifisert i løpet av 2024.
FØLGER RETNINGSLINJER FOR HVALSAFARI
Dyrevelferd er viktig for oss og vi følger nasjonale og internasjonale forskrifter og retningslinjer relatert til hvalsafari. I tillegg har vi interne regler og opplæring for hvordan man skal oppføre seg rundt hvalene.